Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm):
SPÓD:
- 200 g ciasteczek czekoladowych/ herbatników kakaowych
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 70 g masła/ margaryny
- 50 g ciemnej czekolady (np. deserowej)
MASA SEROWA:
- 1 kg sera białego (użyłam półtłustego, zmielonego 3-krotnie)
- 300 g białej czekolady
- 2 duże białka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 x 150 g jagód
- Ciasteczka dokładnie pokruszyć (można zblendować).
- Masło i czekoladę rozpuścić.
- Do ciasteczek dodać masło, czekoladę i kakao i wszystko dokładnie wymieszać ze sobą.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastkową masą. Wstawić do lodówki.
- Białą czekoladę roztopić.
- Ser wsypać do miski, dodać roztopioną czekoladę, białka, mąkę i cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Tortownicę wyjąć z lodówki, na spód wylać masę serową. Posypać 150 g jagód.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejszyć do temperatury 120°C.
- Piec przez ok. 60-75 minut. Upieczony sernik ostudzić, schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać resztą jagód.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMusze gdzieś sobie zapisać, że mam po nocy nie wchodzić na Twój blog!
OdpowiedzUsuńSkąd ja teraz wezmę składniki, żeby to zrobić?! ;-D