Składniki (na blaszkę 25x35):
SPÓD:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 10 dag masła/ margaryny
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA:
- 40 dag suchego maku (2 i 1/3 szklanki)
- 1 szklanka mleka
- 20 dag cukru (1 szklanka)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów
- pół szklanki gotowanej skórki z pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
MASA SEROWA:
- 60 dag sera białego zmielonego 3-krotnie
- 3/4 szklanki cukru
- 75 g masła/ margaryny
- 3 jajka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki gotowanej skórki z pomarańczy
WIERZCH:
- tabliczka deserowej czekolady
- 50 g masła lub margaryny
- płatki migdałowe do posypania
- Ze wszystkich składników na spód zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, ponakłuwać widelcem. Włożyć do blaszki i odstawić gdzieś na bok lub schłodzić w lodówce.
- Mak wsypać do garnka, dodać mleko i zagotować. Pogotować na małym ogniu ok. 30 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Ugotowany zmielić maszynką 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku. Wsypać rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wlać aromat. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy makowej.
- Warstwa serowa: Masło, cukier i żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo ser stale miksując. Dodać mąkę i skórkę z pomarańczy i znów zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej.
- W międzyczasie spód podpiec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, nałożyć masę makową, wyrównać. Nałożyć masę serową, wyrównać.
- Wstawić znów do piekarnika i piec ok. 1 h, aż warstwa serowa się zarumieni.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z blachy. Zrobić to dopiero po wystudzeniu.
- Przygotować polewę. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać, aż do uzyskania jednolitej polewy. Polać ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!
smak mojego dziecinstwa:)apetycznie sie prezentuje.
OdpowiedzUsuńTaaaaaak i robiłaś to są złe proporcje mleka i maku więc nie kłam
Usuńmożna jaśniej?
Usuńo co chodzi z tą skórka? utrzec ją?
OdpowiedzUsuńproszę wpisać w google gotowana/kandyzowana skórka z pomarańczy
Usuńdziękuje;)
OdpowiedzUsuńWitam, czy ciasto lepiej zrobic w dzien podawania czy mozna upiec 2 dni wczesniej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez różnicy :)
Usuń