niedziela, 16 marca 2014

placki z serkiem wiejskim i bananem

To moje ulubione śniadanko ;) Placki są delikatne i mięciutkie, dzięki serkowi wiejskiemu. Są słodziutkie od banana, nie potrzeba im dodatkowych słodzików! Bez tłuszczu, pełnoziarniste albo nie- to zależy od was. Pełne zdrowia, idealne... ;)


Składniki (dla jednej osoby- 5 okrągłych placuszków):
  • 1 jajko
  • 100 g serka wiejskiego
  • 1 banan
  • 2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej (lub innej, ja używam Lubella 3 zboża)
  • 1 łyżka otrębów (można pominąć)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (można pominąć)
  1. Do miseczki dodać jajko i serek wiejski, rozbełtać widelcem, by kuleczki się nieco rozpadły. 
  2. Pokroić banana w małą kosteczkę, dodać do miski.
  3. Dosypać mąkę, otręby i siemię lniane i dokładnie wymieszać.
  4. Smażyć na dobrze rozgrzanej suchej patelni teflonowej. Nie zależy przekręcać ich przedwcześnie, by się nie rozpadły.
  5. Można polać np. jogurtem naturalnym, posypać czekoladą.
SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. Moje z wiejskiego nigdy takie nie wychodzą ;/
    Piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto musi być gęste, bo inaczej rozpadają się :)

      Usuń
  2. Uwielbiam te rozpuszczone granulki serka w środku... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne placuszki z serkiem . Dawno takich nie jadłam. Z mąki pełnoziarnistej super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te placuszki prezentują się super ;D
    Muszę kiedyś skorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy do smażenia dodać olej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od patelni. Jeżeli jest dobra, teflonowa lub ceramiczna to nie trzeba. Jeśli jednak jest ryzyko, że placki się przykleją, to warto użyć oleju.

      Usuń
  6. Bardzo pyszne!!!robiłam z dwóch porcji :) nie spodziewałam się ze będą takie soczyste i miękkie :) na pewno do powtórki !

    OdpowiedzUsuń