piątek, 28 marca 2014

bezproblemowa, pomarańczowa babka jogurtowa

Bardzo słodziutka, aromatyczna i wilgotna babka. Można ją zrobić w 5 minut- nawet nie wyjmowałam miksera, wymieszałam wszystko widelcem. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast zawsze możecie zmniejszyć ilość cukru. Możecie zrobić je w podłużnej formie, tortownicy, w foremce na babkę czy małe muffinki- to zależy od was. Ja zrobiłam je w średniej wielkości keksówce. Polecam, przepis z tego bloga.


Składniki (np. na keksówkę o długości ok. 30 cm):
  • 5 jaj
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4/5 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru (lub mniej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna łyżeczka soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • ok. 4 kopiaste łyżeczki gotowanej skórki pomarańczowej (jak do sernika)
  • opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy
(Wszystkie czynności można wykonać widelcem lub mikserem.)
  1. Jajka wbić do miski, roztrzepać. Dodać jogurt, wymieszać. Dodać olej, cukier, sól, sok z cytryny, aromat i skórkę. Znów wymieszać. 
  2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników i dokładnie wszystko połączyć.
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/ kaszą manną. Przelać ciasto.
  4. Piec w 160°C do momentu, aż będzie ciemnozłote-jasno brązowe, a włożony patyczek suchy.
  5. Wystudzoną babkę można polać lukrem pomarańczowym lub posypać cukrem pudrem, ale wydaje mi się to zbędne, gdyż jest bardzo słodka.
SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. muszę wypróbować, lubię takie ciasta a ta babka wygląda na mięciutką i wilgotną

    OdpowiedzUsuń