czwartek, 27 marca 2014

piątkowa sałatka- kijowska, z ryżem i makrelą

Sałatka w sam raz na piątek, bo bezmięsna- za to z wędzoną makrelą. Całkiem zdrowa, bo z brązowym ryżem, chyba, że ktoś woli biały- z takim też możecie ją zrobić. Jest taka codzienna, ale bardzo smaczna.


Składniki:

  • 2 torebki ryżu brązowego (lub białego)
  • 1 wędzona makrela
  • puszka kukurydzy (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • ok. 3 ogórki konserwowe
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  1. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
  2. Makrelę oczyścić z ości.
  3. Cebulę i ogórki pokroić w kosteczkę.
  4. Od kukurydzy odlać zalewę- najlepiej przesypać na sitko i odcedzić.
  5. Do miski wsypać ostudzony ryż, dodać makrelę, cebulę, ogórki, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz