niedziela, 16 listopada 2014

ciasto 3bit na kruchym spodzie

3 bit, to takie niezwykłe ciasto, bo wygląda na bardzo skomplikowane, a w rzeczywistości robi się je bardzo łatwo i dość szybko. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Moja wersja jest na kruchym cieście, ale dla leniuchów lub tych, którzy nie mają dostępu do piekarnika, jest jeszcze druga opcja- spód z herbatników. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

SPÓD Z KRUCHEGO CIASTA:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 125 g masła/margaryny
MASA BUDYNIOWA:
  • 1 l mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 6 łyżek cukru
  • 125 g masła/margaryny
DODATKOWO:
  • ok. 350 g herbatników
  • puszka masy kajmakowej (400-500 g)
  • waniliowy krem do tortów z torebki (+ mleko, jak w przepisie na opakowaniu)
  • do posypania: orzechy/czekolada/migdały/rodzynki itp.
  1. Przygotować kruchy spód. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie- dodać więcej mąki. Rozłożyć równo w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do momentu, aż ciasto uzyska ciemnozłoty kolor. Upieczone ciasto wyjąć z foremki, pozostawić do wystygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Z litra mleka odlać szklankę, pozostałe wlać do garnka i dodać cukier, zagotować. W szklance mleka wymieszać budynie. Do gotującego się w garnku mleka, mieszając, wlać strumieniem wymieszane z mlekiem budynie. Gotować jeszcze przez chwilę, do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy, gorący budyń zdjąć z palnika, dodać masło i wmieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Kruchy spód przełożyć znów do foremki, wylać na niego gorącą masę budyniową, wyrównać. Na budyniu ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Na herbatniki wyłożyć kajmak i wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  4. Przygotować krem do tortów według instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na herbatniki, wyrównać.
  5. Posypać startą czekoladą, posiekanymi orzechami, migdałami, rodzynkami lub czym tylko chcecie.
SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Wspaniały kaloryczny 3bit :) Uwielbiam
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, Twoje wygląda znakomicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda cudownie! Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapomniałam o maśle do kruchego spodu o.O ale i tak wyszło :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robie to ciasto i interesuje mnie kwestia budynku mam duży budyń na 0,75 l wystarcza dwa czy trzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczą dwa. Dwa duże są jak trzy małe.

      Usuń