piątek, 7 listopada 2014

łaciate muffinki z polewą

Zwyczajne, proste muffinki. Ale bardzo ładnie się prezentują :) W smaku przypominają ciasto "Zebra". Na pewno większość, albo nawet wszystkie składniki na te słodkości macie w swojej kuchni, więc jeśli najdzie was ochota na coś słodkiego i nie wiecie co przygotować- to doskonała propozycja.

W smaku pomarańcza nie jest mocno wyczuwalna. Jeśli chcecie, by muffinki nabrały pysznego, pomarańczowego aromatu, wystarczy dodać otartą skórkę z pomarańczy.

Przepis pochodzi z bloga: Moje Wypieki (z moimi modyfikacjami).



Składniki (na 12 muffinek):

CIASTO:

  • 150 g masła/margaryny
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g +20 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g gorzkiego kakao
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • ew. skórka otarta z pomarańczy
POLEWA:
  • 150 g czekolady (ja użyłam mlecznej, ale można użyć również deserowej lub gorzkiej)
  • 1,5 łyżki masła/margaryny
  • 1,5 łyżki mleka
  1. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać jajka jedno po drugim. Dodać przesianą mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia i krótko zmiksować. Dodać aromat (i ewentualnie skórkę z pomarańczy) i jeszcze raz zmiksować. Rozdzielić ciasto równo na 2 miski.
  2. Do pierwszej miski przesiać 20 g mąki ziemniaczanej, a do drugiej 20 g kakao. Zmiksować zawartość obu misek.
  3. Foremkę na muffinki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papilotkami.
  4. Nakładać na przemian po łyżeczce ciasta ciemnego i jasnego do 3/4 wysokości foremki.
  5. Piec przez ok. 25 min w temperaturze 160°C.
  6. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  7. Wystudzone babeczki smarować ciepłą polewą.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz