środa, 15 października 2014

ostre muffiny z kabanosami i suszonymi pomidorami

Aromatyczne, przepyszne muffiny na słono. Pachną jak paprykowe chipsy, mają lekko ostry smak, a słone są dzięki pomidorom suszonym. Wzbogacone o pikantne kabanoski, to najlepsza przekąska lub śniadanie :) Godne polecenia!


Składniki (na 10 muffinek):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (ostrej papryki)
  • 2 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej (mogą być zioła prowansalskie, bazylia, oregano)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 60 g cienkich, ostrych kabanosów 
  • 70 g odsączonych z oliwy suszonych pomidorów (słonych!)
  • 100 g żółtego sera (70 g + 30 g)
  1. Kabanosy i pomidory pokroić na małe kawałeczki.
  2. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, obie papryki i przyprawę do kuchni włoskiej. Wymieszać dokładnie wszystko razem.
  4. Dodać jajko, olej i śmietanę. Wymieszać łyżką, mikserem lub zagnieść ręką (ciasto jest dość gęste).
  5. Dodać pokrojone kabanosy i pomidory oraz 70 g startego żółtego sera. Wgnieść w ciasto ręką.
  6. Foremki wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości, posypać resztą żółtego sera.
  7. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO!



3 komentarze: