środa, 27 sierpnia 2014

kora orzechowa z brzoskwiniami

To takie ciasto, które warto zrobić, kiedy spodziewamy się gości- zachwyca smakiem i urodą. Bogate, orzechowe biszkopty, brzoskwinie, delicje nasączane w kawie z alkoholem... W sam raz, jako setny przepis na moim blogu :) Bardzo polecam!
Źródło: Przepisy Joli


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPTY:

  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • szklanka cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
  • zalewa z brzoskwiń w puszce (puszka o masie 820 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 300 g masła/ margaryny
DODATKOWO:
  • 1 duża lub 2 małe paczki delicji brzoskwiniowych
  • brzoskwinie z puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki wódki
  1. BISZKOPTY: Dwie foremki 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać orzechy, wiórki kokosowe i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, jedno po drugim stale miksując. Na koniec wmieszać łyżką sypkie składniki. Rozdzielić masę na dwie foremki, wyrównać i wstawić obie na raz do piekarnika nagrzanego do 160°C na termoobieg. Piec przez ok. 35 minut.
  2. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3/4 litra wody.
  3. Do garnka wlać zalewę z brzoskwiń i 3/4 szklanki wody. Dodać cukier i zagotować. Budynie i mąkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, następnie dodać żółtka i wymieszać wszystko dokładnie rózgą. Wlać na gotującą się wodę brzoskwiniową i gotować przez kilka minut stale mieszając. Odstawić do wystudzenia. Następnie utrzeć z masłem- do budyniu brzoskwiniowego dodawać stopniowo po kawałeczku masła miksując wszystko razem.
  4. Kawę (zimną) wymieszać z wódką. 
  5. Każdą połówkę brzoskwini pokroić na 4 (na jednakowe części, jak jabłka).
  6. Biszkopt przełożyć do blaszki. Wyłożyć na niego prawie połowę masy, wyrównać. Delicje w całości maczać w kawie z wódką i układać na masie jedna obok drugiej czekoladą do spodu. Na koniec nasączyć je jeszcze łyżeczką. Wyłożyć drugą część masy, zostawiając ok. 4 łyżki (na drugi biszkopt). Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować pozostałą masą. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. (najlepiej, żeby masa przylegała do ścianek blaszki, żeby galaretka nie podciekła na spód, ponieważ biszkopt nią nasiąknie). Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!




4 komentarze:

  1. O fajnie wiedzieć, że to ciasto nazywa się "Kora orzechowa" :) bo u mnie piecze się dokładnie takie samo tylko zawsze problem był z nazwą... Brzoskwiniowe z delicjami :D Ciasto rzeczywiście się tak nazywa czy może to Twoja inwencja? Jeśli tak to bardzo trafiona i kreatywna nazwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie jest to moja inwencja. Przepis znalazłam na stronie Pani Joli, ciasto nosiło już taką nazwę. Ale faktycznie, całkiem fajnie brzmi :)

      Usuń