Źródło: Kulinarny Szał (z moimi modyfikacjami)
Składniki (na blachę 25x35 lub większą):
- szklanka oleju
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 70-80 dag (ile się zmieści :)) rabarbaru pokrojonego na niewielkie kawałki*
*ze skórką- ma piękny kolor, nie trzeba obierać
- Do miski wlać olej, dodać jajka i zmiksować. Utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo je dodając.
- Dodać mleko, ocet i sok z cytryny i zmiksować.
- Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i już ostatecznie zmiksować na jednolitą masę.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
- Rabarbar wymieszać z łyżką mąki i ułożyć na wierzchu ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 45 minut (lub dłużej) do suchego patyczka.
- Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
SMACZNEGO!
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest lekkie, puszyste, paręnaście minut temu wyciągnęłam z piekarnika, wyrosło pięknie, jest smaczne (oczywiście nie mogłam się powstrzymać i zjadłam kawałek) ;) Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie tak cudownej receptury! :)
OdpowiedzUsuń