niedziela, 24 sierpnia 2014

lody rabarbarowe bez maszyny

Nietypowe, ale smaczne lody z kwaskowatych łodyg. Nie potrzeba żadnych maszyn, oprócz miksera :)


Składniki (na ok. 1,4 litra lodów):

  • 400 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru (lub więcej do smaku)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  1. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i dodać 1/4 szklanki wody, sok z cytryny oraz cukier. Gotować, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie dość gęsta konfitura (część wody musi odparować). Ostudzić.
  2. Do konfitury wmieszać jajka i żółtka, dokładnie wymieszać rózgą i podgrzewać do zagotowania stale mieszając. Od zagotowania potrzymać na ogniu jeszcze ok. 5 min, uważając, by nic nie przywarło.
  3. Zblendować (można pominąć) i wystudzić, schłodzić w lodówce.
  4. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodawać do niej stopniowo rabarbar i mieszać łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy wstawić do zamrażarki. Po godzinie wyjąć i wymieszać, by uniknąć powstania kryształków lodu. Powtórzyć kilkukrotnie.
SMACZNEGO!


Akcja lodowa 2014 Lato w pełni! Akcja lodowa 2014

3 komentarze:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mają przepiękny kolor! Muszą smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń