Składniki (na ok. 1,4 litra lodów):
- 400 g rabarbaru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru (lub więcej do smaku)
- kilka kropel soku z cytryny
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka i dodać 1/4 szklanki wody, sok z cytryny oraz cukier. Gotować, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie dość gęsta konfitura (część wody musi odparować). Ostudzić.
- Do konfitury wmieszać jajka i żółtka, dokładnie wymieszać rózgą i podgrzewać do zagotowania stale mieszając. Od zagotowania potrzymać na ogniu jeszcze ok. 5 min, uważając, by nic nie przywarło.
- Zblendować (można pominąć) i wystudzić, schłodzić w lodówce.
- Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodawać do niej stopniowo rabarbar i mieszać łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy wstawić do zamrażarki. Po godzinie wyjąć i wymieszać, by uniknąć powstania kryształków lodu. Powtórzyć kilkukrotnie.
SMACZNEGO!
Świetny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
super! domowe lody najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMają przepiękny kolor! Muszą smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń