niedziela, 2 marca 2014

czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Niby zwykłe ciasto z masą budyniową, a jednak bardzo smaczne. Spód jest mało słodki, za to nadrabia masa i truskawki- wszystko się za sobą dobrze komponuje. Zimą, czy jak ktoś woli- wczesną wiosną, fajnie jest zjeść coś z truskawkami ;) Polecam!


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO:
  • pół szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
MASA BUDYNIOWA:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła/ margaryny
TRUSKAWKI:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych, zblendowanych
  • szklanka wody
  1. Po pierwsze: ciasto. Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
  2. Warstwa truskawkowa: Do zblendowanych truskawek dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.
  3. Masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki. Do garnka wsypać cukier, a do szklanki- obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka delikatnym strumieniem stale mieszając. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.
  4. Ciasto (po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia) przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by tężejąca galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać taką właśnie galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
SMACZNEGO!




42 komentarze:

  1. fajny pomysł na ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, prosty a efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby zwykłe, a jednak nie do końca. Pięknie się ze sobą komponują te warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten czekoladowy spód przemawia do mnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. to ciasto śni mi się po nocach :) muszę je w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste w wykonaniu, ślicznie wygląda a do tego jak smakuje...:) Mniam. A sezon truskawkowy w pełni....

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ciasto jest na dużą blachę prostokatną? Budyń ma być z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest na standardową blaszkę prostokątną o wymiarach 25x35 cm. Budyń ma być zwykły, bez cukru, np. taki: http://www.gellwe.pl/produkty/produkt/tytul/budyn-waniliowy-66/

      Usuń
  8. ciasto wreszcie upiekłam. Bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy to ciasto rośnie wysokie? bo własnie upiekłam i wydaje mi się że nie urosło za dużo:( może wyszedł mi zokalec:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinno mieć na oko 3-4 cm wysokości, więc nie za duże, bo nie dzieli się go na 2 blaty. Ciężko mi stwierdzić, choć nie słyszałam jeszcze, by komuś wyszedł zakalec z tego przepisu. Oby było wszystko w porządku :)

      Usuń
  10. ciasto rewelacja!!! smakuje dzieciom i dorosłym -robie juz kolejny raz polecam pyyyyyycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś zrobiłam to piękne ciasto, wygląda rewelacyjnie. Spożywać będę niestety dopiero jutro :( Mam nadzieję, że jest również tak pyszne jak efektowne. Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że ciasto nie zawiedzie :) również pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  12. Witam mam pytanie galaretke w postaci proszku dodac czy rozrobione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w postaci proszku, przecież inaczej nie stężeje

      Usuń
  13. Czy to jajko ma iść całe czy tylko żółtko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak jest napisane- jajko (a nie żółtko)

      Usuń
  14. A śmietanę 12% czy 18%?
    I truskawki 0, 5 L to znaczy ile kg? To ma być 0,5 L zblendowanych juz truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być każda kwaśna śmietana. Pół litra to już zblendowane truskawki, nie wiem ile to kg, bo używałam mrożonych, z pudełeczka.

      Usuń
  15. Bardzo dziękuję za odp :) dla mnie jest wystaczajaca :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Te galaretki wsypać prosto z paczki do tych truskawek? Czy najpierw rozrobić je z wodą jak pisze na opakowaniu i dopiero wtedy dodać je do owoców? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja chciałabym upiec bo wygląda wspaniale , ale w kształcie serca (średnica 24cm ) i boję się czy nie wyjdzie go za dużo jak na taką formę. Może powinnam zmniejszyć ilość składników, np o 1/3 mniej wszystkiego ? Jak myślicie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Figurę- serce można podzielić na dwa półkola i trójkąt, czyli koło i trójkąt. Pole takiego serca ze wzorów to pi*r*r+0,5*4r*h, czyli pi*r*r+2*r*h, (4r to podstawa trójkąta, bo podstawą są 2 średnice, czyli 4 promienie kół, h to wysokość opuszczona na podstawę, którą trzeba zmierzyć, pi to w przybliżeniu 3,14). Z tego nam wyjdzie pole serca. Pole podstawy blaszki w moim przepisie to 25cm*35cm. Żeby uzyskać szukaną porcję należy podzielić pole serca, na pole podstawy blaszki. Wyjdzie nam prawdopodobnie jakiś ułamek, przypuśćmy, że tym ułamkiem będzie 0,64. Czyli każdy ze składników trzeba pomnożyć przez 0,64 i będziemy mieć porcję idealną na serce :) Np zamiast szklanki mąki trzeba użyć 0,64 szklanki. Oczywiście nie ma co przesadzać- ja zazwyczaj porcję dopasowuję do jajek- żebym nie miała w przepisie pół, czy 1/3 jajka. To jest mój sposób, do tej pory się sprawdzał :)

      Usuń
  18. Ciasto właśnie dzisiaj zrobiłam i już próbowaliśmy - jest pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. czy ciasto można piec z termoobiegiem? Je zeli tak to jaka ma być temperatura.Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze piekę na dwie grzałki, nie testowałam z termoobiegiem.

      Usuń
  20. Ciasto przepyszne chodź ta masa budyniową ma za dużo masła wg mnie w smaku wyszła bardziej maślana niż budyniowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem można dodać mniej masła, według uznania :)

      Usuń
  21. wszystko pięknie, gdyby nie masa budyniowa. wszystko zgodnie z przepisem wiec chyba tak ma być. Strasznie czuć mąką. trzeba to niestety gotować i to zapewne chyba długo. dół upieczony, masa posmarowana, galaretka z truskawkami tężeje. całość poskładana zobaczymy jak to w ostatecznosci bedzie smakowało. obecnie smak mąki jest nie do zaakceptowania. Pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
  22. Rewelacja, mus truskawkowy obłędny, zapach truskawek rozchodzi się po całym domu. Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  23. No to robimy 😊,wygląfa pysznie ,mam nadzieje że moje też tak wyjdzie 😊

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy ciasto trzeba nasączyć przed wylaniem masy budyniowej ?

    OdpowiedzUsuń
  25. I chyba mi wyszło 😀,wszystkim smakowało,dla mnie rewelacja .Dzieki 😀

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam:) czy do ciasta dodaje się aż pół szklanki kakao? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pieklam jest przepyszny😊

    OdpowiedzUsuń