Te ciasteczka są dla tych co się zdrowo odżywiają, lub dbają o linię, lub po prostu chcą przekąsić coś smacznego :) Nie są za słodkie, a mimo to bardzo dobre. Na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz ;)
Składniki (na prawie 2 blaszki ciasteczek):
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 125 g masła/ margaryny
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- po garści: orzechów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu
- 2 łyżki miodu
- Z mąki, masła, żółtka i wody zagnieść ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce.
- Słonecznik i siemię lniane można uprażyć, ale nie koniecznie. Wsypać do garnka orzechy, siemię lniane, słonecznik i sezam. Dodać 2 łyżki miodu i wszystko razem podgrzać by miód stał się rzadki.
- Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok 3-4 mm i wycinać kształty foremkami.
- Nakładać na ciasteczko 1/3 łyżeczki nasionek.
- Piec ok. 15-20 min w temperaturze 160°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz