sobota, 8 marca 2014

pełnoziarniste słoneczka na piwie z bananem i czekoladą

Przypominają kształtem słoneczka, prawda? :) Piwa w nich nie czuć, nadaje jedynie ciekawą strukturę ciastu. Ciacha są kruche, z pysznym czekoladowo-bananowym nadzieniem w środku. Do tego są zdrowe! Jedyna słodycz pochodzi z bananów i czekolady, a mąki użyłam pełnoziarnistej. Bazowałam na tym przepisie.

PS Na drugi dzień stają się przyjemnie mięciutkie! :)


Składniki (na prawie 2 blaszki):
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (np. lubella 3 zboża)
  • 250 g masła/margaryny
  • 0,5 szklanki piwa
  • 1 roztrzepane jajko
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 banany
  • kilka kropel soku z cytryny
  1. Z mąki, masła i piwa zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 1 h.
  2. Banany i czekoladę posiekać w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
  3. Ciasto wałkować na grubość ok. 2 mm, wycinać szklanką koła. Brzegi smarować jajkiem, nakładać niecałą łyżeczkę farszu, nakładać drugie koło i sklejać brzegi. Można dodatkowo ozdobić brzegi widelcem. Układać na blaszce i posmarować wierzch jajkiem.
  4. Piec ok. 20-25 min w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://smaczniprzyjaciele.wordpress.com/2014/03/09/liebster-blog-award/
    Pozdrawiam
    Gosia

    OdpowiedzUsuń