sobota, 4 stycznia 2014

pełnoziarniste bułeczki czosnkowe

Już dawno miałam ochotę je zrobić i wreszcie się udało. Są to pełnoziarniste bułeczki z mąki 3 zboża z Lubelli. Bardzo zdrowe i bardzo smaczne :) Puszyste, wyrośnięte, z delikatną nutą czosnku. Nie nacięłam ich z wierzchu, dlatego wyszła im śmieszna "paszcza" z boku, jak u PacMana :P Polecam mąkę, z której je zrobiłam, bo jest rewelacyjna nie tylko do pieczywa, używam jej do wszelkich placków na śniadanie, naleśników... Zrobiona jest z z mieszanki pszenicy, żyta i orkiszu. 
źródło

PS Wam też czasem blogger rozjaśnia zdjęcia?


Składniki na 4 bułeczki o masie ok. 160g:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella 3 zboża
  • 15 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki letniego mleka (+ 3 łyżki)
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  1. Drożdże rozetrzeć w kubeczku z łyżeczką cukru.
  2. Mleko podgrzać, 3 łyżki dodać do drożdży z cukrem.
  3. Do kubeczka dodać łyżkę mąki i wymieszać rozczyn, odstawić na ok. 10 min w ciepłe miejsce.
  4. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, jajko, sól, czosnek i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto- powinno odchodzić od ręki. W razie, jakby było za rzadkie, dodać więcej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 50 minut).
  5. Ciasto jeszcze raz wyrobić, uformować 4 bułeczki i wyłożyć na posypaną mąką blaszkę (ja bułeczki formuję w ten sposób, że spłaszczam część ciasta, a potem sklejam brzegi do środka i kładę sklejoną częścią do dołu). Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30 min w ciepłe miejsce. Można ponacinać, kiedy wyrosną.
  6. Piec w 180°C przez 30 minut, aż będą ładnie zarumienione.
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Domowe bułeczki smakują najlepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnkowych jeszcze nie jadłam :)
    Wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszły świetnie! ;) muszę zrobić. przepis leci do zeszytu :)

    OdpowiedzUsuń