niedziela, 24 sierpnia 2014

puszyste ciasto z rabarbarem

Ciasto, które pomimo ciężaru owoców pozostaje mięciutkie i puszyste. Łatwe, pięknie wyrasta, owocowe ciasto do kawy. W sezonie rabarbarowym jak znalazł :)
Źródło: Kulinarny Szał (z moimi modyfikacjami)


Składniki (na blachę 25x35 lub większą):
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 70-80 dag (ile się zmieści :)) rabarbaru pokrojonego na niewielkie kawałki*
*ze skórką- ma piękny kolor, nie trzeba obierać
  1. Do miski wlać olej, dodać jajka i zmiksować. Utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo je dodając.
  2. Dodać mleko, ocet i sok z cytryny i zmiksować.
  3. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i już ostatecznie zmiksować na jednolitą masę.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
  5. Rabarbar wymieszać z łyżką mąki i ułożyć na wierzchu ciasta.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 45 minut (lub dłużej) do suchego patyczka.
  7. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Ciasto jest lekkie, puszyste, paręnaście minut temu wyciągnęłam z piekarnika, wyrosło pięknie, jest smaczne (oczywiście nie mogłam się powstrzymać i zjadłam kawałek) ;) Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie tak cudownej receptury! :)

    OdpowiedzUsuń