poniedziałek, 10 czerwca 2013

deser z rabarbarem do szkoły

Szybki w przygotowaniu, słodko-kwaśny, bardzo bardzo zdrowy deser, który można zrobić dzień wcześniej i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Nie zawiera białego cukru, co jest ogromnym plusem dla naszego organizmu. Niesamowicie pachnie cynamonem i równie dobrze smakuje, polecam!


Składniki na 2 porcje:
  • 3 średniej wielkości łodygi rabarbaru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • cynamon do smaku (około 1/2-3/4 łyżeczki)
  • jogurt naturalny (około 150 g- jak na zdjęciu)
  • płatki owsiane/otręby/muesli
  1. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości około centymetra.
  2. Wsypać do garnka, dodać wodę, miód i cynamon, wymieszać.
  3. Gotować kilka minut (ok. 5-7) mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar będzie miękki.
  4. Zostawić do ostygnięcia, następnie przełożyć do pojemników/słoiczków i wstawić do lodówki.
  5. Po schłodzeniu przygotowanego musu na wierzch wyłożyć jogurt naturalny i posypać np. muesli (ja użyłam otrębów owsianych).
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz