Bardzo zdrowe i pożywne muffiny idealne na sobotnie śniadanie- komu chciałoby się wstawać wcześniej w dzień roboczy? Zdecydowanie lepiej jest dłużej pospać :) Ale muffinki gorąco polecam- mają pyszne nadzienie, które aż wypływa z foremek- to roztapiający się serek wiejski. Są delikatne i puszyste. Jedyny tłuszcz pochodzi ze śmietany, choć można zastąpić ją jogurtem naturalnym.Moje pierwsze muffiny wytrawne, ale na pewno nie ostatnie.
Składniki na 6 muffinów:
Ciasto:
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 6 łyżek mąki żytniej razowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (użyłam śmietany jogurtowej 9%)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- garść pokrojonego szczypiorku
Nadzienie:
- opakowanie serka wiejskiego
- 3 plasterki wędliny (np. szynki, ogonówki)
- garść pokrojonego szczypiorku
- Jajka, śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, szczypiorek i dokładnie wymieszać.
- Od serka wiejskiego odlać "mleczko", by zostały same kulki. Przełożyć do miseczki, dodać wędlinę i szczypiorek, wymieszać.
- Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
- Nakładać trochę więcej, niż łyżkę ciasta, na to łyżkę nadzienia i na wierzch niecałą łyżkę ciasta. Posypać np. otrębami czy sezamem.
- Piec ok. 20 minut w 200°C.
SMACZNEGO!
Pyszności, mniam!
OdpowiedzUsuń