sobota, 15 czerwca 2013

muffiny wytrawne razowo-otrębowe

Bardzo zdrowe i pożywne muffiny idealne na sobotnie śniadanie- komu chciałoby się wstawać wcześniej w dzień roboczy? Zdecydowanie lepiej jest dłużej pospać :) Ale muffinki gorąco polecam- mają pyszne nadzienie, które aż wypływa z foremek- to roztapiający się serek wiejski. Są delikatne i puszyste. Jedyny tłuszcz pochodzi ze śmietany, choć można zastąpić ją jogurtem naturalnym.Moje pierwsze muffiny wytrawne, ale na pewno nie ostatnie.



Składniki na 6 muffinów:

Ciasto:
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 6 łyżek mąki żytniej razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (użyłam śmietany jogurtowej 9%)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • garść pokrojonego szczypiorku
Nadzienie:
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 3 plasterki wędliny (np. szynki, ogonówki)
  • garść pokrojonego szczypiorku
  1. Jajka, śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę  wymieszać.
  2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, szczypiorek i dokładnie wymieszać.
  3. Od serka wiejskiego odlać "mleczko", by zostały same kulki. Przełożyć do miseczki, dodać wędlinę i szczypiorek, wymieszać.
  4. Foremki wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
  5. Nakładać trochę więcej, niż łyżkę ciasta, na to łyżkę nadzienia i na wierzch niecałą łyżkę ciasta. Posypać np. otrębami czy sezamem.
  6. Piec ok. 20 minut w 200°C.
SMACZNEGO!



1 komentarz: