czwartek, 27 czerwca 2013

puszyste muffiny z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

Idealne dla miłośników kwaśnych wypieków. Mi posmakowały, choć do tej grupy nie należę. Kwaśne czerwone porzeczki dobrze skomponowały się z białą czekoladą, nie zginął smak ani jednego, ani drugiego. Wyszły mega puszyste i pachnące, według mnie najlepsze do kubka ciepłego mleka :)


Składniki na około 17 muffinów w standardowych papilotkach:

Suche:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru (można dodać więcej)
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • szczypta soli
Mokre:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4/5 szklanki mleka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • tabliczka białej czekolady (100 g)
  • szklanka czerwonych porzeczek
W misce zmiksować mokre składniki. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Do pierwszej miski (mokre) dodać składniki z drugiej miski (suche) i zmiksować. Wsypać porzeczki i czekoladę pokrojoną na małe kawałki, wymieszać łyżką. Nakładać niepełne papilotki i piec ok. 15 minut w 200°C.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz