czwartek, 27 czerwca 2013

muffiny jogurtowe z kokosową posypką

Mięciutkie, puszyste i bardzo, bardzo pyszne! Idealne. W tej wersji z kremem posypanym wiórkami kokosowymi, ale myślę, że z polewą z białej czekolady posypaną wiórkami byłyby jeszcze lepsze. Na ten pomysł niestety wpadłam za późno, ale na pewno nie raz je jeszcze upiekę w różnych kombinacjach :) Przepis znalazłam tu.



Składniki na 12 muffinów:
  • 250 g mąki pszennej (niecałe 1,5 szklanki)
  • 150 g margaryny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
  • wiórki kokosowe do posypania
  • łyżka mleka
  • 15 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  1. Margarynę roztopić, ostudzić.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dodać żółtka i jogurt i zmiksować.
  3. Na wolnych obrotach wmiksować mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  4. Margarynę wlewać delikatnym strumieniem i również miksować na wolnych obrotach.
  5. Piec w 190°C ok. 20 minut.
  6. Kiedy wystygną, margarynę, mleko i cukier rozpuścić razem w garnku. 
  7. Muffinki posmarować ostudzonym kremem i posypać wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz