Mięciutkie, puszyste i bardzo, bardzo pyszne! Idealne. W tej wersji z kremem posypanym wiórkami kokosowymi, ale myślę, że z polewą z białej czekolady posypaną wiórkami byłyby jeszcze lepsze. Na ten pomysł niestety wpadłam za późno, ale na pewno nie raz je jeszcze upiekę w różnych kombinacjach :) Przepis znalazłam tu.
Składniki na 12 muffinów:
- 250 g mąki pszennej (niecałe 1,5 szklanki)
- 150 g margaryny
- 200 g jogurtu naturalnego
- 110 g cukru (pół szklanki)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
- wiórki kokosowe do posypania
- łyżka mleka
- 15 g margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- Margarynę roztopić, ostudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dodać żółtka i jogurt i zmiksować.
- Na wolnych obrotach wmiksować mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Margarynę wlewać delikatnym strumieniem i również miksować na wolnych obrotach.
- Piec w 190°C ok. 20 minut.
- Kiedy wystygną, margarynę, mleko i cukier rozpuścić razem w garnku.
- Muffinki posmarować ostudzonym kremem i posypać wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz