piątek, 28 czerwca 2013

najlepsze muffiny czekoladowe + propozycja zapakowania

Z tego przepisu piekłam pierwsze muffiny w życiu. I najlepsze z resztą. Mega czekoladowe i mięciutkie. W trakcie pieczenia pękają z wierzchu, dzięki czemu widać kawałki czekolady, które z resztą dodają im uroku- zwłaszcza te białej czekolady. Gorąco polecam!


Składniki na 24 muffiny:
  • 300 g margaryny
  • 3 tabliczki czekolady (np. biała, gorzka i mleczna)
  • 600 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 340 ml mleka
  1. Margarynę roztopić i zostawić do ostygnięcia, czekoladę posiekać na kawałki.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą przesiać do miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać.
  3. W drugiej misce zmiksować jajka z mlekiem, a następnie dodać do miski z sypkimi składnikami.
  4. Delikatnie zmiksować wszystko ze sobą i cały czas miksując wlewać srtużką margarynę.
  5. Kiedy składniki się połączą (mogą zostać grudki, ciasto nie musi być dokładnie wymieszane) dodać kawałki czekolady i wymieszać łyżką.
  6. Do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą nakładać ciasto do 3/4 wysokości.
  7. Piec w 190°C ok. 20 minut, do momentu, aż ciasto na wierzchu, które pękło, prawie nie będzie błyszczeć- będzie matowe.
SMACZNEGO!



A tak można zapakować muffina w prezencie:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz