sobota, 29 czerwca 2013

idealne rogaliki kruche z krówkami

Jako że robiłam dziś pavlovą, zostało mi 6 żółtek, z których wyczarowałam idealne rogaliki kruche z KRÓWKAMI! Są przepyszne, wyjęte prosto z piekarnika rozpływają się w ustach, a wszystko właśnie dzięki roztopionym krówkom. Zimne smakują równie dobrze, ale i wyglądają! Te małe kruszynki mają uroczy kształt, a w dodatku pięknie błyszczą dzięki temu, że zostały posmarowane przed pieczeniem żółtkiem. Nad tym przepisem nie trzeba się zastanawiać, trzeba jak najszybciej zrobić te małe cudeńka! :)


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka (+1 do posmarowania)
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 dag krówek
  1. Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, pudru i soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na godzinę lub lodówki na conajmniej 2 godziny.
  2. Z ciasta wałkować nieduże koła, przeciąć na 8 równych części, by powstały trójkąty.
  3. Każdą krówkę rozciąć na 4 części (jeśli trójkąty są małe) i zwijać rogaliki tak, by na końcach nie zostawały otwory, ponieważ krówka może wyciekać (choć nawet, jak wycieknie są pyszne! :)).
  4. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki nie rosną, więc odstępy nie muszą być duże.
  5. Piec ok. 15 minut (do momentu, aż będą złote) w 190°C.
SMACZNEGO!

1 komentarz: