Jako że robiłam dziś pavlovą, zostało mi 6 żółtek, z których wyczarowałam idealne rogaliki kruche z KRÓWKAMI! Są przepyszne, wyjęte prosto z piekarnika rozpływają się w ustach, a wszystko właśnie dzięki roztopionym krówkom. Zimne smakują równie dobrze, ale i wyglądają! Te małe kruszynki mają uroczy kształt, a w dodatku pięknie błyszczą dzięki temu, że zostały posmarowane przed pieczeniem żółtkiem. Nad tym przepisem nie trzeba się zastanawiać, trzeba jak najszybciej zrobić te małe cudeńka! :)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 2 żółtka (+1 do posmarowania)
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 50 dag krówek
- Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, pudru i soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na godzinę lub lodówki na conajmniej 2 godziny.
- Z ciasta wałkować nieduże koła, przeciąć na 8 równych części, by powstały trójkąty.
- Każdą krówkę rozciąć na 4 części (jeśli trójkąty są małe) i zwijać rogaliki tak, by na końcach nie zostawały otwory, ponieważ krówka może wyciekać (choć nawet, jak wycieknie są pyszne! :)).
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki nie rosną, więc odstępy nie muszą być duże.
- Piec ok. 15 minut (do momentu, aż będą złote) w 190°C.
SMACZNEGO!
pychota, wyszły świetne <3
OdpowiedzUsuń