poniedziałek, 17 listopada 2014

intensywnie czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady

Niezwykłe, mocno czekoladowe ciasteczka. Bardzo łatwe w wykonaniu, mało praco i czasochłonne, chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku. Ciasteczka, którymi wszyscy będą zachwyceni, ze względu na wygląd i smak. Polecam :)
Inspiracja: Niezły Młynek


Składniki (na ok. 45 ciasteczek):
  • 1,75 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g miękkiego masła/margaryny
  • 1,5 szklanki cukru (lub trochę mniej dla lubiących mniej słodkie wypieki)
  • 1 duże jajko
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  1. Czekoladę posiekać na spore kawałki.
  2. Do jednej miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodać sól i wymieszać dokładnie ze sobą.
  3. W drugiej, większej misce utrzeć masło z cukrem na jasną masę, dodać jajko ciągle ucierając. Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną, łyżka po łyżce cały czas miksując. Gotowe ciasto można wstawić do lodówki na 0,5-1 h, by było łatwiej formować ciasteczka.
  4. Nabierać czubatą łyżeczkę ciasta i toczyć kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępie ok. 5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. 
  5. Kiedy ciastka rozpłyną się i powstaną płaskie, okrągłe placki-ciasteczka, otworzyć piekarnik i powciskać w nie kawałki czekolady. Wstawić znów do piekarnika na jeszcze ok. 10-15 min obserwując, by brzegi nie stały się ciemniejsze od reszty, by się nie przypaliły.
SMACZNEGO!

2 komentarze: