sobota, 29 marca 2014

naleśniki z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Pyszne naleśniki, nadają się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jabłka w środku są cieplutkie, słodkie i cynamonowe- idealne ;) A same naleśniki smażone są bez tłuszczu- na suchej patelni. Do tego są bardzo sycące. Polecam ;)


Składniki (na 6-8 naleśników):

CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 i 1/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli i cukru
KARMELIZOWANE JABŁKA:
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub wymieszać rózgą, odstawić.
  2. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni roztopić masło i dodać cukier. Wsypać pokrojone jabłka, posypać cynamonem i smażyć do uzyskania złotego koloru.
  4. Suchą patelnię teflonową dobrze rozgrzać, a następnie smażyć naleśniki.
  5. Na usmażone naleśniki nakładać jabłka i dowolnie składać. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!

2 komentarze: