poniedziałek, 17 marca 2014

kruche cytrynowe ciasteczka z czekoladą

Takie grubaski mi wyszły, bo grubo posiekałam czekoladę ;) Wy możecie cieniej rozwałkować ciasto- jak wam się podoba. Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, z cytrynową nutką. W sam raz do kawy lub gdy najdzie was na coś słodkiego... każdy powód jest dobry! Przepis znalazłam na tym blogu.


Składniki (na nieco ponad blaszkę grubych ciasteczek):
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 120 g masła/ margaryny
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 70 g posiekanej czekolady
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i schować na godzinę do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wycinać dowolne kształty foremkami. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
  3. Piec w 180°C przez ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia. Jeśli spód będzie się szybciej wypiekał niż góra, należy przestawić blaszkę bliżej górnej grzałki.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz