piątek, 2 maja 2014

Najlepszy seromak! (seromakowiec, sernikomakowiec, sernik z makiem)

Wyszedł pyszny, wilgotny, mocno pomarańczowy... najlepszy! Warstwa sera wygląda dość skromnie z tego względu, że na zdjęciu widać brzegowy kawałek. Bliżej środka sernika jest znacznie więcej :) Polecam wszystkim, którzy mają ochotę na sernik i makowiec jednocześnie :)


Składniki (na blaszkę 25x35):

SPÓD:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła/ margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

MASA MAKOWA:
  • 40 dag suchego maku (2 i 1/3 szklanki)
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag cukru (1 szklanka)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów
  • pół szklanki gotowanej skórki z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

MASA SEROWA:
  • 60 dag sera białego zmielonego 3-krotnie
  • 3/4 szklanki cukru
  • 75 g masła/ margaryny
  • 3 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki gotowanej skórki z pomarańczy

WIERZCH:
  • tabliczka deserowej czekolady
  • 50 g masła lub margaryny
  • płatki migdałowe do posypania

  1. Ze wszystkich składników na spód zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, ponakłuwać widelcem. Włożyć do blaszki i odstawić gdzieś na bok lub schłodzić w lodówce.
  2. Mak wsypać do garnka, dodać mleko i zagotować. Pogotować na małym ogniu ok. 30 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Ugotowany zmielić maszynką 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku. Wsypać rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wlać aromat. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy makowej.
  3. Warstwa serowa: Masło, cukier i żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo ser stale miksując. Dodać mąkę i skórkę z pomarańczy i znów zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  4. W międzyczasie spód podpiec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, nałożyć masę makową, wyrównać. Nałożyć masę serową, wyrównać.
  5. Wstawić znów do piekarnika i piec ok. 1 h, aż warstwa serowa się zarumieni.
  6. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z blachy. Zrobić to dopiero po wystudzeniu.
  7. Przygotować polewę. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać, aż do uzyskania jednolitej polewy. Polać ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. smak mojego dziecinstwa:)apetycznie sie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaaaak i robiłaś to są złe proporcje mleka i maku więc nie kłam

      Usuń
  2. o co chodzi z tą skórka? utrzec ją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę wpisać w google gotowana/kandyzowana skórka z pomarańczy

      Usuń
  3. Witam, czy ciasto lepiej zrobic w dzien podawania czy mozna upiec 2 dni wczesniej?

    OdpowiedzUsuń