niedziela, 20 kwietnia 2014

mazurek kajmakowy

Typowo świąteczny, bardzo smaczny i słodziutki smakołyk, który pojawia się pewnie na większości stołów. Moje kruche ciasto pochodzi z przepisu na ciasto pani Walewskiej, dlatego jest pyszne i rozpływające się w ustach :) Polecam!


Składniki (na blaszkę z piekarnika):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła/ margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g kajmaku 
  • bakalie (np. rodzynki, orzechy, płatki kokosa, suszone ananaski, suszone banany, migdały w płatkach)
  1. Z mąki, żółtek, masła, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Rozwałkować na wymiar blachy (ja to robię od razu na papierze do pieczenia), ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C do uzyskania rumianego koloru.
  2. Wystudzone ciasto posmarować kajmakiem, posypać bakaliami.
SMACZNEGO!

1 komentarz: