sobota, 28 czerwca 2014

sernik z białą czekoladą i jagodami

W smaku jest rewelacyjny. Wiadomo, że ser, biała czekolada i jagody nie mogą smakować źle. Konsystencja niestety pozostawia troszkę do życzenia, bo nie jest ani kremowy, ani puszysty. Jest po prostu dość zbity. Ale kto lubi takie serniki będzie zachwycony ;) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku.


Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm):

SPÓD:
  • 200 g ciasteczek czekoladowych/ herbatników kakaowych
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 70 g masła/ margaryny
  • 50 g ciemnej czekolady (np. deserowej)
MASA SEROWA:
  • 1 kg sera białego (użyłam półtłustego, zmielonego 3-krotnie)
  • 300 g białej czekolady
  • 2 duże białka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 x 150 g jagód
  1. Ciasteczka dokładnie pokruszyć (można zblendować).
  2. Masło i czekoladę rozpuścić.
  3. Do ciasteczek dodać masło, czekoladę i kakao i wszystko dokładnie wymieszać ze sobą.
  4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastkową masą. Wstawić do lodówki.
  5. Białą czekoladę roztopić.
  6. Ser wsypać do miski, dodać roztopioną czekoladę, białka, mąkę i cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  7. Tortownicę wyjąć z lodówki, na spód wylać masę serową. Posypać 150 g jagód.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejszyć do temperatury 120°C.
  9. Piec przez ok. 60-75 minut. Upieczony sernik ostudzić, schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać resztą jagód.
SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze gdzieś sobie zapisać, że mam po nocy nie wchodzić na Twój blog!
    Skąd ja teraz wezmę składniki, żeby to zrobić?! ;-D

    OdpowiedzUsuń