sobota, 5 lipca 2014

pleśniak z porzeczkami

Mamy sezon na porzeczki, więc grzechem byłoby z tego nie skorzystać. Do mojego pleśniaka użyłam porzeczek czerwonych. Ciasto przesłodziłam, więc kwaśne owoce sprawdziły się idealnie. Blacha z piekarnika znikła szybciutko, to chyba o czymś świadczy! :)


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
  • 6 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 + 0,5 + 0,5 szklanki cukru
  • 375 g masła/margaryny
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60 czerwonej porzeczki
  1. Porzeczki oczyścić z ogonków, umyć, przełożyć do garnka. Dodać 0,5 szklanki cukru i gotować przez ok. 40 min, aż wygotuje się prawie cała woda, którą puszczą owoce. Ma powstać dość gęsta konfiturka.
  2. Z 6 żółtek, mąki, 1 szklanki cukru, margaryny i proszku zagnieść kruche ciasto. Odłożyć 1/4 i wgnieść kakao, a następnie włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić jasnym ciastem i ponakłuwać ciasto widelcem. Posmarować porzeczkową konfiturą.
  4. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a potem stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając.
  5. Pianę wyłożyć na placek z konfiturą, wyrównać. Na wierch zetrzeć kakaowe ciasto na tarce z grubymi oczkami.
  6. Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz