Składniki (na blaszkę 25x35):
- 375 g mąki pszennej
- 12 łyżek gorzkiego kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (lub np. Inki)
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g cukru (2 szklanki)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki likieru czekoladowego (może być inny alkohol)
- 190 g masła/margaryny
- 360 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg wiśni
- garść kaszy manny
- polewa czekoladowa (użyłam gotowej z Delecty)
- Mąkę przesiać do miski razem z kakao, kawą, sodą i proszkiem. Dodać cukier i wymieszać.
- Do garnka włożyć masło, dolać wodę, dosypać sól i mocno podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
- Zawartość garnka przelać do miski i wymieszać wszystko łyżką.
- Dodać jajka, maślankę i likier i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.
- Wiśnie umyć, wydrylować. Ułożyć na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód powinien być cały przykryty owocami. Posypać kaszą manną. Wylać ciasto, wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 55 minut (do suchego patyczka, choć nie będzie on idealnie suchy, ciasto jest mocno wilgotne).
- Po upieczeniu wyjąć z foremki tak, by wiśnie były na górze. Ostygnięte ciasto polać polewą.
SMACZNEGO!
Ależ przepysznie wygląda :) Wiśnie i czekolada- pyszna para :)
OdpowiedzUsuńO kurczę , wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń