sobota, 12 lipca 2014

odwracane ciasto czekoladowe z wiśniami na maślance

Znów wykorzystuję owoce sezonowe- tym razem wiśnie. Ciasto jest wilgotne, ale nie zakalcowate, i mocno czekoladowe, mimo że czekolada jest tylko w polewie. Pyszności, wszyscy się zajadali ;) Jest to moja wersja tego przepisu.


Składniki (na blaszkę 25x35):
  • 375 g mąki pszennej
  • 12 łyżek gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (lub np. Inki)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g cukru (2 szklanki)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki likieru czekoladowego (może być inny alkohol)
  • 190 g masła/margaryny
  • 360 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg wiśni
  • garść kaszy manny
  • polewa czekoladowa (użyłam gotowej z Delecty)
  1. Mąkę przesiać do miski razem z kakao, kawą, sodą i proszkiem. Dodać cukier i wymieszać.
  2. Do garnka włożyć masło, dolać wodę, dosypać sól i mocno podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Zawartość garnka przelać do miski i wymieszać wszystko łyżką.
  4. Dodać jajka, maślankę i likier i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Wiśnie umyć, wydrylować. Ułożyć na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód powinien być cały przykryty owocami. Posypać kaszą manną. Wylać ciasto, wyrównać.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 55 minut (do suchego patyczka, choć nie będzie on idealnie suchy, ciasto jest mocno wilgotne).
  7. Po upieczeniu wyjąć z foremki tak, by wiśnie były na górze. Ostygnięte ciasto polać polewą.
SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Ależ przepysznie wygląda :) Wiśnie i czekolada- pyszna para :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę , wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń