niedziela, 13 lipca 2014

ślimaczki drożdżowe z czosnkiem i szczypiorkiem

Lubię czosnkowe pieczywo ;) a to ma jeszcze taki fajny kształt. Przyznam się, że zjadłam chyba z połowę wszystkich ślimaczków. Mimo dodatku mąki pełnoziarnistej są mięciutkie i pyszne. Bardzo polecam wam ten przepis :) 


Składniki:

CIASTO:
  • 225 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella 3 zboża)
  • 30 g miękkiego masła/ margaryny
  • 1 jajko
DODATKOWO:
  • 65 g masła
  • 4-5 dużych ząbków czosnku
  • pęczek szczypiorku
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i odstawić na kilka minut, by drożdże "ruszyły".
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, masło i jajko. Zagnieść gładkie ciasto (wyrabiać ok. 10 min). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. 65 g masła roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Szczypiorek drobno posiekać.
  4. Od wyrośniętego ciasta oderwać kawałek, rozwałkować na duży prostokąt, posmarować czosnkowym masełkiem, posypać szczypiorkiem i zwinąć w rulon. Pociąć na 3-4 cm kawałki i ustawiać na blaszce zostawiając ok. 1 cm odstęp.
  5. Piec przez ok. 15 min w temperaturze 190°C, aż będą ładnie rumiane.
SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Super! Idealne na piknik! :) Bardzo lubię czosnek, więc by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne! Aż chce się jeść. Poza tym już noc, a wtedy mam napady wilczego głodu, także zjadłbym wszystkie! :D
    TIPO ach TIPO

    OdpowiedzUsuń