Lubię czosnkowe pieczywo ;) a to ma jeszcze taki fajny kształt. Przyznam się, że zjadłam chyba z połowę wszystkich ślimaczków. Mimo dodatku mąki pełnoziarnistej są mięciutkie i pyszne. Bardzo polecam wam ten przepis :)
Składniki:
CIASTO:
- 225 ml letniego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella 3 zboża)
- 30 g miękkiego masła/ margaryny
- 1 jajko
DODATKOWO:
- 65 g masła
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- pęczek szczypiorku
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i odstawić na kilka minut, by drożdże "ruszyły".
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, masło i jajko. Zagnieść gładkie ciasto (wyrabiać ok. 10 min). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- 65 g masła roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Szczypiorek drobno posiekać.
- Od wyrośniętego ciasta oderwać kawałek, rozwałkować na duży prostokąt, posmarować czosnkowym masełkiem, posypać szczypiorkiem i zwinąć w rulon. Pociąć na 3-4 cm kawałki i ustawiać na blaszce zostawiając ok. 1 cm odstęp.
- Piec przez ok. 15 min w temperaturze 190°C, aż będą ładnie rumiane.
SMACZNEGO!
Super! Idealne na piknik! :) Bardzo lubię czosnek, więc by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Aż chce się jeść. Poza tym już noc, a wtedy mam napady wilczego głodu, także zjadłbym wszystkie! :D
OdpowiedzUsuńTIPO ach TIPO