Źródło
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
CIASTO:
- 8 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 i 2/3 szklanki mąki krupczatki
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki rumu (może być wódka + aromat rumowy)
- 130 g gorzkiej czekolady posiekanej
- 0,5 kg opłukanych, wydrylowanych wiśni
KRUSZONKA:
- 130 g masła/margaryny
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 70 g orzechów włoskich
- Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wyrobić między palcami.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/ kaszą manną.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasnożółtą masę, dodać mąki, proszek do pieczenia, olej i rum, zmiksować.
- W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i wmieszać stopniowo łyżką do ciasta.
- Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
- Ciasto przelać do blaszki, na wierzch położyć wiśnie i posypać kruszonką.
- Piec przez ok. 50 min w temperaturze 180°C do suchego patyczka.
SMACZNEGO!
Bardzo ładnie się prezentuje, jest takie wysokie... :)
OdpowiedzUsuń