poniedziałek, 14 lipca 2014

ciasto straciatella z wiśniami i orzechową kruszonką

Ucierane ciasto o lekko rumowym aromacie, z kawałkami czekolady, wisienkami i orzechową kruszonką. Chwalą je za smak i wygląd. W sam raz do kawki- polecam zrobić w sezonie wiśniowym ;)
Źródło


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO:

  • 8 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu (może być wódka + aromat rumowy)
  • 130 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 0,5 kg opłukanych, wydrylowanych wiśni

KRUSZONKA:

  • 130 g masła/margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 70 g orzechów włoskich
  1. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wyrobić między palcami.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/ kaszą manną.
  3. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasnożółtą masę, dodać mąki, proszek do pieczenia, olej i rum, zmiksować.
  4. W oddzielnej misce ubić białka na sztywną pianę i wmieszać stopniowo łyżką do ciasta.
  5. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
  6. Ciasto przelać do blaszki, na wierzch położyć wiśnie i posypać kruszonką.
  7. Piec przez ok. 50 min w temperaturze 180°C do suchego patyczka.
SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje, jest takie wysokie... :)

    OdpowiedzUsuń