Grube, kruche ciasto na krupczatce, warstwa konfitury rabarbarowej i bezowa pianka. Prezentuje się przepięknie i dobrze smakuje. Beza i rabarbar świetnie się uzupełniają. Polecam!
Składniki (na tortownicę/ foremkę do tarty o średnicy 26 cm):
CIASTO:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g masła/margaryny
KONFITURA RABARBAROWA:
- 40 dag rabarbaru
- 0,5 szklanki cukru
BEZA:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Składniki na spód zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, włożyć do woreczka i schłodzić przez 30 min w lodówce.
- Rabarbar umyć (nie obierać), pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka, dodać odrobinę wody i pół szklanki cukru. Pogotować aż do uzyskania konfitury, od której nie oddziela się woda (nie może być rzadka). Najpierw zrobi nam się kompot, z którego będzie wygotowywać się woda do uzyskania konfiturki.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić spód i brzegi na wysokość ok. 2-3 cm. Ponakłówać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i podpiec przez 30 min.
- W tym czasie białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder stale ubijając, dodać mąkę i sok i jeszcze raz zmiksować.
- Na podpieczone ciasto położyć konfiturę a na nią wyłożyć bezę i nadać jej fikuśny kształt łyżką. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 15 minut, aż beza się zezłoci.
SMACZNEGO!
Też uwielbiam połączenie bezy i rabarbaru. Bardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuń