czwartek, 26 czerwca 2014

lody truskawkowo-waniliowe z maszyny lub bez

Lody z książki "Moje Wypieki i Desery". Zarówno w towarzystwie kremu z kremówki i mascarpone, owoców i bezików, jak i bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie. Nie są bardzo pracochłonne, wychodzą taniej, niż sklepowe, a w dodatku wiemy co jemy ;) To już ostatni dzwonek na spróbowanie tych lodów!


Składniki (na ok. 1,5 litra):
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 1 szklanka kremówki (30 lub 36%)
  • 6 żółtek
  • szklanka cukru
  • 500 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii (opakowanie cukru wanilinowego też da radę :) )
  1. Truskawki zblendować. Dodać do nich sok z cytryny.
  2. Mleko i kremówkę przelać do garnka, dodać wanilię i zagotować. 
  3. Żółtka utrzeć z cukrem. Przełożyć do garnka z mlekiem i podgrzewać cały czas mieszając, do  lekkiego zgęstnienia (masa będzie oblepiać łyżkę). Nie doprowadzić do wrzenia.
  4. Na koniec dodać truskawki i wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia a następnie wstawić do lodówki.
  5. Dalej można działać na dwa sposoby:
    a) postępować według producenta maszyny do lodów.
    b) masę zmiksować, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkukrotnie, co godzinę wyjąć i wymieszać/ zmiksować, by nie wytwarzały się kryształki lodu.
SMACZNEGO!




Akcja lodowa 2014  Akcja lodowa 2014

2 komentarze: