środa, 25 czerwca 2014

jagodzianki z białym serem

Jak dla mnie są nawet lepsze, niż tradycyjne ;) Nadzienie jest nieco kwaśniejsze, ale słodki lukier na wierzchu je równoważy. Mięciutkie nawet po dwóch dniach, nie czuć, by były choćby odrobinę nieświeże, choć to przecież ciasto drożdżowe. Jeśli macie dostęp do jagód, to spróbujcie- warto :) Ciasto z tego przepisu.


Składniki (na 14-16 jagodzianek):

CIASTO:
  • 14 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • pół szklanki cukru + 1 łyżka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

NADZIENIE:
  • 200 g półtłustego sera białego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła/ margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 150-200 g jagód

DODATKOWO:
  • lukier (woda + sok z cytryny + cukier puder)
  • roztrzepane jajko

  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki letniego mleka, ponownie wymieszać i odstawić na parę minut, by drożdże "ruszyły".
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, oba cukry, mleko, jajko, olej i sól. Wyrobić miękkie, plastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.
  3. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ser biały zmielić jednokrotnie lub przecisnąć przez praskę, dodać żółtko, masło, cukry i łyżkę mąki i zmiksować na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać jagody z łyżką mąki ziemniaczanej.
  5. Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kulki, spłaszczać na placek (najlepiej na stolnicy wysypanej mąką). Na placek nakładać kopiastą łyżeczkę sera, rozprowadzić, następnie kopiastą łyżeczkę jagód i sklejać jak pieróg, uderzyć o stolnicę sklejoną częścią do dołu, nadać kształt podłużnej bułeczki i układać na blaszce, zachowując spore odstępy. 
  6. Na tym etapie można postępować na dwa sposoby:
    a ) Przykryć ściereczką i odstawić na 45 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na ok. 15 min, aż będą ładnie rumiane.
    b) Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do ok. 30°C, wstawić bułeczki. Kiedy wyraźnie podrosną wyjąć, temperaturę piekarnika zwiększyć do 220°C, jagodzianki posmarować jajkiem i wstawić znów do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, aż będą ładnie rumiane.
  7. Wystudzone jagodzianki posmarować gęstym lukrem.
SMACZNEGO!

4 komentarze: