niedziela, 2 lutego 2014

tort z białą czekoladą i lemon curdem

Chciałam zacząć "torcik"... ale nie, jest to duże torcisko ;) z niezawodną masą z czekolady, kremówki i mascarpone. Do tego orzeźwiający lemon curd. Goście stwierdzili, że gdyby nie cytryna, to nie dałoby się go zjeść tak dużo :) Słodki z kwaśną nutką, dość łatwy w wykonaniu, a więc polecam, bo warto go zrobić- gościom posmakuje. Biszkopt zawsze robię rzucany z przepisu z Moich Wypieków. To wersja na tort o średnicy ok. 30-32 cm. Oczywiście można go dowolnie zmniejszyć zachowując proporcje. Żółte kleksy uzyskałam barwnikiem jadalnym, ozdoby na wierzchu to ozdoby z masy cukrowej, dostępne np. na allegro.


Składniki (tortownica ok 30-32 cm średnicy):

BISZKOPT:
  • 10 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
MASA BIAŁA:
  • 1 litr kremówki- słodkiej śmietanki 30% *
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 tabliczek białej czekolady (500 g)
LEMON CURD
  • 4,5 cytryny (sok i skórka z nich otarta)
  • 3 żółtka
  • 3 całe jaja
  • 1,5 szklanki cukru (300 g)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy
DODATKOWO:
  • nasączenie, np. mocna herbata (osłodzona lub nie) z dodatkiem alkoholu
  • ok. 40 dag rurek pustych w środku (można zastąpić podłużnymi biszkoptami 2 paczki)
  • ok. 2 m wstążki o szerokości 2 cm
  1. UWAGA! DZIEŃ WCZEŚNIEJ!: Do garnka wlać kremówkę, dodać czekoladę. Podgrzewać, by czekolada się rozpuściła, nie doprowadzając do wrzenia. Ostudzić, wstawić na noc do lodówki.
  2. Przygotować biszkopt. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka- jedno po drugim. Dodać przesiane mąki i wymieszać delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą). Przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w 160-170°C przez ok 55-65 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt będzie mocno zarumieniony. Wyjąć z piekarnika, upuścić tortownicę z biszkoptem z wysokości ok. 60 cm i wstawić znów do piekarnika, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Od brzegów odkroić nożykiem, potem przekroić na trzy blaty.
  3. Czas na lemon curd. Cytryny dokładne umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok przełożyć do garnka, dodać jaja, żółtka, cukier i mąkę i zagotować mieszając w trakcie podgrzewania (np. rózgą). Potrzymać na ogniu jeszcze 2 min od zagotowania. Dodać oliwę i wymieszać, pogotować jeszcze chwilę. Wystudzić.
  4. Schłodzoną czekoladę z kremówką ubić w taki sposób, jak zwykłą kremówkę. Następnie dodawać stopniowo mascarpone ciągle ubijając.
  5. Składamy tort. Pierwszy blat nasączyć, nałożyć połowę lemon curdu i wyrównać, Następnie nałożyć niecałą połowę (ewentualnie 1/3) białej masy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i postąpić tak samo jak z pierwszym. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i posmarować tort wokół resztą białej masy, ozdobić. Przykleić wokół rurki, zawiązać wstążkę.
SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Mam takie techniczne pytanie: czy litr kremówki wraz z czekoladą ubijała Pani "naraz", czy może podzieliła Pani taką ilość na dwie części ? Jakoś wydaje mi się, że ciężko taką ilość ubić za jednym zamachem :-) ale może to tylko moje niepotrzebne obawy...

    OdpowiedzUsuń