Chciałam zacząć "torcik"... ale nie, jest to duże torcisko ;) z niezawodną masą z czekolady, kremówki i mascarpone. Do tego orzeźwiający lemon curd. Goście stwierdzili, że gdyby nie cytryna, to nie dałoby się go zjeść tak dużo :) Słodki z kwaśną nutką, dość łatwy w wykonaniu, a więc polecam, bo warto go zrobić- gościom posmakuje. Biszkopt zawsze robię rzucany z przepisu z Moich Wypieków. To wersja na tort o średnicy ok. 30-32 cm. Oczywiście można go dowolnie zmniejszyć zachowując proporcje. Żółte kleksy uzyskałam barwnikiem jadalnym, ozdoby na wierzchu to ozdoby z masy cukrowej, dostępne np. na allegro.
Składniki (tortownica ok 30-32 cm średnicy):
BISZKOPT:
- 10 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
MASA BIAŁA:
- 1 litr kremówki- słodkiej śmietanki 30% *
- 500 g serka mascarpone
- 5 tabliczek białej czekolady (500 g)
LEMON CURD
- 4,5 cytryny (sok i skórka z nich otarta)
- 3 żółtka
- 3 całe jaja
- 1,5 szklanki cukru (300 g)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
DODATKOWO:
- nasączenie, np. mocna herbata (osłodzona lub nie) z dodatkiem alkoholu
- ok. 40 dag rurek pustych w środku (można zastąpić podłużnymi biszkoptami 2 paczki)
- ok. 2 m wstążki o szerokości 2 cm
- UWAGA! DZIEŃ WCZEŚNIEJ!: Do garnka wlać kremówkę, dodać czekoladę. Podgrzewać, by czekolada się rozpuściła, nie doprowadzając do wrzenia. Ostudzić, wstawić na noc do lodówki.
- Przygotować biszkopt. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka- jedno po drugim. Dodać przesiane mąki i wymieszać delikatnie łyżką (najlepiej drewnianą). Przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w 160-170°C przez ok 55-65 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt będzie mocno zarumieniony. Wyjąć z piekarnika, upuścić tortownicę z biszkoptem z wysokości ok. 60 cm i wstawić znów do piekarnika, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Od brzegów odkroić nożykiem, potem przekroić na trzy blaty.
- Czas na lemon curd. Cytryny dokładne umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i sok przełożyć do garnka, dodać jaja, żółtka, cukier i mąkę i zagotować mieszając w trakcie podgrzewania (np. rózgą). Potrzymać na ogniu jeszcze 2 min od zagotowania. Dodać oliwę i wymieszać, pogotować jeszcze chwilę. Wystudzić.
- Schłodzoną czekoladę z kremówką ubić w taki sposób, jak zwykłą kremówkę. Następnie dodawać stopniowo mascarpone ciągle ubijając.
- Składamy tort. Pierwszy blat nasączyć, nałożyć połowę lemon curdu i wyrównać, Następnie nałożyć niecałą połowę (ewentualnie 1/3) białej masy i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i postąpić tak samo jak z pierwszym. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i posmarować tort wokół resztą białej masy, ozdobić. Przykleić wokół rurki, zawiązać wstążkę.
SMACZNEGO!
Przepiękny tort! :)
OdpowiedzUsuńMam takie techniczne pytanie: czy litr kremówki wraz z czekoladą ubijała Pani "naraz", czy może podzieliła Pani taką ilość na dwie części ? Jakoś wydaje mi się, że ciężko taką ilość ubić za jednym zamachem :-) ale może to tylko moje niepotrzebne obawy...
OdpowiedzUsuńwszystko na raz :)
Usuń