Malutkie, urocze ciasteczka, wycinane kieliszkiem, z pysznym kremem na bazie mascarpone. W oryginale należało je przesmarować tuż przed podaniem, by pozostały kruche, ale nam bardziej smakowały te już trochę zmięknięte- a więc są dobre nie tylko na świeżo :) Polecam, bo są bardzo smaczne, z fajną cytrynową nutką i ładnie się prezentują. Bez kremu też dobre... i z marmoladą... i jak jeszcze coś wymyślicie, to warto spróbować :)
Składniki (na 4,5 blaszki ciastek nieprzełożonych):
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g masła/ margaryny
- 1 szklanka cukru pudru (lub mniej)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki suchego maku
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki ekstraktu z cytryny
Krem:
- 250 g serka mascarpone, philadelphia lub innego kremowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z cytryny
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
SPOSÓB I (bez miksera):
- Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder i mak, wymieszać. Dodać pokrojone masło, jajko, skórkę z cytryny i ekstrakty. Zagnieść ciasto, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 h do lodówki.
- Po tym czasie wałkować na ok. 3 mm grubości i wycinać ciasteczka kieliszkiem, literatką czy foremką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Można wstawić jeszcze na 15 min do lodówki)
- Piec w temperaturze 180°C ok. 12 minut (aż brzegi zaczną się rumienić).
- Przygotować krem: serek utrzeć z pozostałymi składnikami.
- Przekładać ostygnięte ciasteczka gotowym kremem.
SPOSÓB II:
- Wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- W misce utrzeć masło, stopniowo dodając cukier puder. Dodać jajko, mak, skórkę z cytryny, ekstrakty i mąkę. Zmiksować do połączenia się składników. Uformować kulę,w zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 h.
- Dalej postępować tak, jak w sposobie pierwszym od podpunktu 2.
SMACZNEGO!
PYCHA! wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńSłodkie maleństwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Malutkie i pyszniutkie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMalutkie i pyszniutkie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWyjątkowo urocze z tymi makowymi kropeczkami :)
OdpowiedzUsuń