czwartek, 30 stycznia 2014

likier czekoladowy

50-ty post! I likier czekoladowy. Słodziutki, mocno czekoladowy, z lekko wyczuwalną nutą alkoholu. W sam raz na babskie spotkanie czy do wypieków.


Składniki:
  • 500 ml mleka skondensowanego (zagęszczonego) niesłodzonego
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 50-100 ml spirytusu (lub 200 ml wódki) lub jeśli chcemy uzyskać mocniejszy alkohol- więcej
  1. Do garnka wlać mleko, dodać cukry i kakao. Wymieszać, zagotować i potrzymać na małym ogniu kilka minut, mieszając co jakiś czas, by cukier się rozpuścił. Wystudzić.
  2. Dodać spirytus/ wódkę, wymieszać.
  3. Jeśli zostały nam np. grudki z kakao, przelać przez sitko.
  4. Przelać do karafki lub butelki. Odstawić na kilka dni.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz