wtorek, 28 stycznia 2014

muffiny jak pączki- doughnut muffins

Pyszne, mięciutkie, cynamonowe muffinki, które w smaku przypominają angielskie pączki. Najfajniejsza jest w nich ta słodka cukrowo-cynamonowa posypka, uroczo wygląda :) Robi się je błyskawicznie, polecam :)
źródło

Składniki (na ok. 9-11 muffinów):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • ok. 60 g roztopionego masła
  • 1/3-1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatałową i cukier, wymieszać.
  2. Dodać jajko, olej i mleko i wymieszać wszystko widelcem (lub zrobić to w tradycyjny sposób- w drugiej misce wymieszać składniki mokre- olej, mleko i jajko i dopiero dodać do składników sypkich).
  3. Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą/ kaszą manną, nakładać po pełnej łyżce (do ok. 3/4 wysokości foremki). 
  4. Piec w 180°C przez ok. 20 min (do suchego patyczka), ładnie się zarumienią
  5. Jeszcze ciepłe wjąć z foremki, obtoczyć/posmarować (pędzelkiem) roztopionym masłem i obtoczyć w posypce (cukier+cynamon).
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. jakie cudowne, porywam jedną :3

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie równiutkie, wyglądają smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś - pyszne są! Twoje wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń