sobota, 11 stycznia 2014

półksiężyce na jeden kęs (na żółtkach)

Robiłam wczoraj babkę pomarańczową na białkach, więc dziś trzeba było wykorzystać żółtka. Zrobiłam zwykłe, kruche ciasteczka waniliowe, swoją drogą bardzo smaczne. Zauroczył mnie ich wygląd, bo naprawdę są na jeden kęs i te malutkie półksiężyce wyglądają zachęcająco smacznie :) Przepis znalazłam tu.


Składniki (na 2,5 blaszki):
  • 440 g mąki pszennej
  • 220 g miękkiego masła/ margaryny
  • 190 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • cukier puder + cukier wanilinowy do obtoczenia
  1. Z przesianej mąki, masła, cukrów, budyniu, żółtek i mleka zagnieść ciasto. Podzielić na 4 kule, włożyć do woreczków i schować do lodówki.
  2. Blaszkę oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Wyjąć z lodówki pierwszą część ciasta, formować kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego, ręką robić wałeczki i wyginać w kształcie półksiężyców. Układać na blaszce w małych odstępach. Gdy skończy się pierwsza część ciasta wyjąć następną i powtórzyć czynności.
  4. Piec w 180°C przez około 15 minut, aż będą rumiane.
  5. Po wystygnięciu obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem wanilinowym lub z prawdziwą wanilią.
SMACZNEGO!

2 komentarze: