sobota, 18 stycznia 2014

super pyszny wieniec drożdżowy (cynamon & czekolada lub marmolada)

Szczerze mówiąc zrobiłam od razu dwa ;) W dwóch wersjach: czekoladowo-cynamonowy i z marmoladą. Oba równie pyszne, zwłaszcza z kubkiem mleka. Pewnie nie wyglądają idealnie i wydaje się, że tego nadzienia wcale nie jest tak dużo, ale ono jest, i jest mega pyszne! Przysięgam :) Przepis znalazłam całkiem niedawno tu.


Składniki na wieniec:
  • 100 ml (letniego) + 150 ml mleka
  • 15 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
  • 120 g cukru + łyżeczka
  • 600 g mąki pszennej
  • 130 g miękkiego masła/ margaryny
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 30 g roztopionego masła/ margaryny
  • ok. 5 łyżeczek cynamonu
  • 100 g posiekanej lub startej na tartce czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • (druga wersja- marmolada do posmarowania)
  1. Do garnuszka wsypać łyżeczkę cukru i drożdże, rozetrzeć razem, dodać 100 ml letniego mleka. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę mleka, cukier, jajka, sól i zaczyn. Wyrabiając dodawać stopniowo masło. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie "odchodzić" od ręki. Przykryte ściereczką odstawić do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie rozwałkować na mniej więcej prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i czekoladą. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu. Rozciąć wzdłuż przez środek, by powstały dwa długie paski zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Ułożyć rozciętą stroną do góry i zaplatać (by wyglądał nieco jak sznurek marynarski)  oczywiście pozostawiając rozcięcie z uwydatnionym nadzieniem do góry. Ułożyć w kształcie wieńca i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na pół godziny.
  4. Piec ok 40 min. w temperaturze 160°C.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz