sobota, 10 sierpnia 2013

rogaliki z makiem nadziane marmoladą (z całych jajek)

Smaczne półkruche rogaliczki, w których wykorzystuje się całe jaja. Nie chciałam zostawiać białek, więc znalazłam ten oto przepis i dodałam do niego mak dla urozmaicenia. Wyszło całkiem fajnie, bo mak z marmoladą stanowią udany duet. Nie ma przy nich dużo roboty, a tego dnia robiłam jeszcze zawijaski paprykowe.


Składniki:
  • 380 g mąki (2,25 szklanki)
  • 100 g margaryny
  • 3 jajka (+1 do posmarowania)
  • 125 g jogurtu naturalnego (1/2 szklanki)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 35 g maku (1/4 szklanki)
  • ok. 30 dag marmolady
  1. Ze wszystkich składników oprócz marmolady zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, można dodać więcej mąki. Powinno być miękkie. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
  2. Ze schłodzonego ciasta odrywać kulki, rozwałkowywać je na koła, dzielić na 8 trójkątów i zwijać rogaliki z marmoladą.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rogaliki i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  4. Piec w 180°C na złoty kolor. 
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz