sobota, 10 sierpnia 2013

szarlotka z kokosową bezą

Każdemu posmakowała, kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, ale miała trochę za mało jabłek. Tym razem dodałam ich dużo więcej :) Ciasto jest kruchutkie, jabłka mają cytrusowy smak, a beza jest słodziutka i pysznie kokosowa. No i cynamon- nieodłączny kompan jabłek- jako posypka. Niesamowicie smaczna i estetyczna kompozycja. Przepis wzięłam z tej strony, delikatnie zmodyfikowałam jedynie warstwę jabłkową.



Składniki (na standardową blaszkę 24x40):

CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki bułki tartej
WARSTWA JABŁKOWA
  • 2 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są słodkie można pominąć- ja robiłam z antonówek, więc posłodziłam)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • skórka otarta z jednej cytryny + kilka wyciśniętych kropli
BEZA KOKOSOWA
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
POSYPKA
  • cynamon
  1. Ze wszystkich składników na ciasto oprócz bułki tartej zagniatamy kruche ciasto, niemalże jak na kruszonkę. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku, dodajemy cukier, galaretki i cytrynę i mieszamy wszystko razem.
  3. Blaszkę smarujemy margaryną, obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy i układamy na spodzie blaszki. Będzie się kruszyło, więc warto pomagać sobie rękami i wyrównywać. Nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i wykładamy na wierzch masę z jabłek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
  4. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. 
  5. Kiedy spód z jabłkami się podpiecze wyjmujemy go z piekarnika, wykładamy na wierzch bezę, wyrównujemy, posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut.
SMACZNEGO!



7 komentarzy:

  1. Szarlotka z bezą, toż to niebo w gębie i kulinarna rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotki z bezą, a Twoja wygląda fantastycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem tak : połączyłaś nie tylko smaki ale i tekstury , fajna ilość jabłek (konkretnie) , a zdjęcia naprawdę zachęcają , przyznam , że to jedna z najciekawszych propozycji "szarlotkowych" wartych wypróbowania , poza tym ciekawa "lekka" grafika dobrze zapowiadającego się bloga

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłecznik super, ale żeby był bardziej wyrazisty dodałam do ciasta, również do ciasta wiórki kokosowe, Pychota!

    OdpowiedzUsuń