sobota, 10 sierpnia 2013

szarlotka z kokosową bezą

Każdemu posmakowała, kiedy zrobiłam ją pierwszy raz, ale miała trochę za mało jabłek. Tym razem dodałam ich dużo więcej :) Ciasto jest kruchutkie, jabłka mają cytrusowy smak, a beza jest słodziutka i pysznie kokosowa. No i cynamon- nieodłączny kompan jabłek- jako posypka. Niesamowicie smaczna i estetyczna kompozycja. Przepis wzięłam z tej strony, delikatnie zmodyfikowałam jedynie warstwę jabłkową.



Składniki (na standardową blaszkę 24x40):

CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki bułki tartej
WARSTWA JABŁKOWA
  • 2 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są słodkie można pominąć- ja robiłam z antonówek, więc posłodziłam)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • skórka otarta z jednej cytryny + kilka wyciśniętych kropli
BEZA KOKOSOWA
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
POSYPKA
  • cynamon
  1. Ze wszystkich składników na ciasto oprócz bułki tartej zagniatamy kruche ciasto, niemalże jak na kruszonkę. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku, dodajemy cukier, galaretki i cytrynę i mieszamy wszystko razem.
  3. Blaszkę smarujemy margaryną, obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy i układamy na spodzie blaszki. Będzie się kruszyło, więc warto pomagać sobie rękami i wyrównywać. Nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą i wykładamy na wierzch masę z jabłek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
  4. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zabieramy się za bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. 
  5. Kiedy spód z jabłkami się podpiecze wyjmujemy go z piekarnika, wykładamy na wierzch bezę, wyrównujemy, posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut.
SMACZNEGO!



7 komentarzy:

  1. Szarlotka z bezą, toż to niebo w gębie i kulinarna rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotki z bezą, a Twoja wygląda fantastycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem tak : połączyłaś nie tylko smaki ale i tekstury , fajna ilość jabłek (konkretnie) , a zdjęcia naprawdę zachęcają , przyznam , że to jedna z najciekawszych propozycji "szarlotkowych" wartych wypróbowania , poza tym ciekawa "lekka" grafika dobrze zapowiadającego się bloga

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłecznik super, ale żeby był bardziej wyrazisty dodałam do ciasta, również do ciasta wiórki kokosowe, Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł,
      dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń