Te zawijaski to taki trochę spontan. Nigdy nie kombinowałam z ciastem drożdżowym, a właściwie krucho- drożdżowym, bo z takiego właśnie powstały moje zawijaski. Dodałam do środka paprykę słodką i chili, a za nadzienie posłużyły mi po prostu ser i szynka. Wyszła pyszna paprykowa, lekko ostra przekąska. A inspiracją był ten przepis.
Składniki (wyszło mi 1,5 blaszki z piekarnika, ok. 30 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 2 jajka (+ 1 jajko do posmarowania po wierzchu)
- 1/2 szklanki śmietany (użyłam 18%)
- 20 g drożdży
- płaska łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili (pieprz cayenne)
- kilka plasterków sera żółtego i dowolnej wędliny
- Ze wszystkich składników oprócz sera i szynki zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie można dodać trochę więcej mąki. Wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie wałkujemy z ciasta dwa prostokąty, układamy na nich ser i szynkę, brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiej i zwijamy w rulonik. Kroimy na ślimaczki szerokości ok. 1,5 cm.
- Układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy delikatnie solą i słodką papryką i pieczemy w 180°C ok. 15 minut. Będzie widać, kiedy są wypieczone :)
Mały tutorial :)
SMACZNEGO!
ja przeważnie robię z ciastem francuskim, ale to również mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, nie powiedziałabym,że są z szyneczką :)
OdpowiedzUsuń