piątek, 9 sierpnia 2013

paprykowe zawijaski z szynką i serem

Te zawijaski to taki trochę spontan. Nigdy nie kombinowałam z ciastem drożdżowym, a właściwie krucho- drożdżowym, bo z takiego właśnie powstały moje zawijaski. Dodałam do środka paprykę słodką i chili, a za nadzienie posłużyły mi po prostu ser i szynka. Wyszła pyszna paprykowa, lekko ostra przekąska. A inspiracją był ten przepis.


Składniki (wyszło mi 1,5 blaszki z piekarnika, ok. 30 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka (+ 1 jajko do posmarowania po wierzchu)
  • 1/2 szklanki śmietany (użyłam 18%)
  • 20 g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili (pieprz cayenne)
  • kilka plasterków sera żółtego i dowolnej wędliny
  1. Ze wszystkich składników oprócz sera i szynki zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie można dodać trochę więcej mąki. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Po tym czasie wałkujemy z ciasta dwa prostokąty, układamy na nich ser i szynkę, brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiej  i zwijamy w rulonik. Kroimy na ślimaczki szerokości ok. 1,5 cm.
  3. Układamy płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy delikatnie solą i słodką papryką i pieczemy w 180°C ok. 15 minut. Będzie widać, kiedy są wypieczone :)

Mały tutorial :)


SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. ja przeważnie robię z ciastem francuskim, ale to również mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smakowicie, nie powiedziałabym,że są z szyneczką :)

    OdpowiedzUsuń