wtorek, 6 sierpnia 2013

na zsiadłym mleku z morelami i rabarbarem

Ciasto wygląda jak drożdżowe- taka zmyłka, bo drożdży w nim nie ma ani grama. Za to jest zsiadłe mleko. Długo zalegało w lodówce, kończyła się ważność, więc trzeba było coś z nim zrobić. Wyszło puszyste i wilgotne. A połączenie moreli z rabarbarem okazało się trafnym pomysłem. Takie szybkie ciacho, bardzo smaczne, na pewno warte wypróbowania. A przepis znalazłam tu.


Składniki na tortownicę o średnicy ok. 28 cm (z powodzeniem można użyć większej formy, bo wyrosło ogromne):
  • 2 jaja
  • 1 duże opakowanie zsiadłego mleka (340 g)
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 12 moreli i laska rabarbaru
  • kruszonka waniliowa (masło + mąka + cukier + cukier wanilinowy)

  1. Jaja ubić z cukrami na puszystą masę (3-4 minuty). Dodawać stopniowo zsiadłe mleko i olej, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać ją i dodać do masy, stopniowo, miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
  2. Ciasto przelać do formy, na wierzch wysypać owoce (połówki moreli skórką do dołu, rabarbar pokrojony w plasterki) i posypać kruszonką.
  3. Ciasto piec w 180°C około godziny (czas pieczenia zależy od wielkości formy).

SMACZNEGO!





1 komentarz:

  1. My również piekłyśmy to ciasto kilka dni temu jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń