Ciasto wygląda jak drożdżowe- taka zmyłka, bo drożdży w nim nie ma ani grama. Za to jest zsiadłe mleko. Długo zalegało w lodówce, kończyła się ważność, więc trzeba było coś z nim zrobić. Wyszło puszyste i wilgotne. A połączenie moreli z rabarbarem okazało się trafnym pomysłem. Takie szybkie ciacho, bardzo smaczne, na pewno warte wypróbowania. A przepis znalazłam tu.
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 28 cm (z powodzeniem można użyć większej formy, bo wyrosło ogromne):
- 2 jaja
- 1 duże opakowanie zsiadłego mleka (340 g)
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 12 moreli i laska rabarbaru
- kruszonka waniliowa (masło + mąka + cukier + cukier wanilinowy)
- Jaja ubić z cukrami na puszystą masę (3-4 minuty). Dodawać stopniowo zsiadłe mleko i olej, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać ją i dodać do masy, stopniowo, miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
- Ciasto przelać do formy, na wierzch wysypać owoce (połówki moreli skórką do dołu, rabarbar pokrojony w plasterki) i posypać kruszonką.
- Ciasto piec w 180°C około godziny (czas pieczenia zależy od wielkości formy).
SMACZNEGO!
My również piekłyśmy to ciasto kilka dni temu jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuń