To ciasto od zawsze było pieczone w moim domu. Kolor ma buro-zielony, za sprawą cynamonu i cukinii startej wraz ze skórką. Jest bardzo mięciutkie, aromatyczne, szybko się robi i wszystkim smakuje. Znika momentalnie. U mnie zawsze piecze się je w powiększonej wersji, ale podaję na standardową blaszkę.
Składniki:
- 1,5 szklanki cukinii ze skórką, ale bez pestek startej na małych oczkach (jak na placki ziemniaczane)
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Wylać do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180°C przez ok. 1 h do suchego patyczka.
SMACZNEGO!
Wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńCzy można prosić o podanie ilości składników na dużą blachę?:)
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że chodzi o blaszkę ~25x35, to przepis właśnie na taką blachę.
Usuń