sobota, 3 sierpnia 2013

cukiniowiec

To ciasto od zawsze było pieczone w moim domu. Kolor ma buro-zielony, za sprawą cynamonu i cukinii startej wraz ze skórką. Jest bardzo mięciutkie, aromatyczne, szybko się robi i wszystkim smakuje. Znika momentalnie. U mnie zawsze piecze się je w powiększonej wersji, ale podaję na standardową blaszkę.


Składniki:
  • 1,5 szklanki cukinii ze skórką, ale bez pestek startej na małych oczkach (jak na placki ziemniaczane)
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką. Wylać do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180°C przez ok. 1 h do suchego patyczka.

SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Czy można prosić o podanie ilości składników na dużą blachę?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że chodzi o blaszkę ~25x35, to przepis właśnie na taką blachę.

      Usuń