Pomysł na pyszne, sycące i słodkie śniadanie. A do tego zdrowe! Gofry są puszyste, a polane jogurtem naturalnym i posypane owocami (np. poziomkami) smakują wybornie. Do tego nie zawierają białego cukru, jest tylko miód i słodkie owoce. Ja użyłam mąki żytniej razowej, ale pszenna też się nadaje :) Serek wiejski nie jest wyczuwalny, nadaje tylko delikatności gofrom. Warto spróbować!
edit:
Ze względu na brak czasu nie zmiksowałam serka i moim zdaniem gofry wyszły jeszcze lepsze! Miały małe, serowe kuleczki i były P R Z E P Y S Z N E. Jeśli lubisz serek wiejski to z powodzeniem polecam wersję mieszaną łyżką, a jeśli nie, to zmiksuj, wybór należy do Ciebie :)
edit:
Ze względu na brak czasu nie zmiksowałam serka i moim zdaniem gofry wyszły jeszcze lepsze! Miały małe, serowe kuleczki i były P R Z E P Y S Z N E. Jeśli lubisz serek wiejski to z powodzeniem polecam wersję mieszaną łyżką, a jeśli nie, to zmiksuj, wybór należy do Ciebie :)
Składniki na 2 gofry (porcja dla jednej osoby):
- 100 g serka wiejskiego
- 2 łyżki mąki żytniej razowej (lub innej)
- 1 jajko
- łyżeczka oleju (+ do posmarowania gofrownicy)
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 2-3 krople dowolnego aromatu (u mnie arakowego)
- dowolne dodatki (np. jogurt naturalny i owoce)
Serek, jajko, miód, olej i sól zmiksować lub wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę i proszek, zmiksować/wymieszać, dodać aromat i zrobić to samo. Smażyć w nagrzanej (!) i posmarowanej olejem gofrownicy i nie otwierać jej za wcześnie, bo gofry rozpadną nam się na pół. Przyozdobić dowolnymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Mi to wszystko się spaliło, rozpaćkało i jest niejadalne.
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem też mi się tak zrobiło, jak nie nagrzałam dobrze gofrownicy- wszystko się przykleiło. Albo ciasto było za rzadkie.
Usuńciasto na gofry musi być dość gęste :)
Usuń