niedziela, 7 lipca 2013

gofry z serka wiejskiego

Pomysł na pyszne, sycące i słodkie śniadanie. A do tego zdrowe! Gofry są puszyste, a polane jogurtem naturalnym i posypane owocami (np. poziomkami) smakują wybornie. Do tego nie zawierają białego cukru, jest tylko miód i słodkie owoce. Ja użyłam mąki żytniej razowej, ale pszenna też się nadaje :) Serek wiejski nie jest wyczuwalny, nadaje tylko delikatności gofrom. Warto spróbować!

edit:
Ze względu na brak czasu nie zmiksowałam serka i moim zdaniem gofry wyszły jeszcze lepsze! Miały małe, serowe kuleczki i były P R Z E P Y S Z N E. Jeśli lubisz serek wiejski  to z powodzeniem polecam wersję mieszaną łyżką, a jeśli nie, to zmiksuj, wybór należy do Ciebie :)


Składniki na 2 gofry (porcja dla jednej osoby):
  • 100 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (lub innej)
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju (+ do posmarowania gofrownicy)
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 2-3 krople dowolnego aromatu (u mnie arakowego)
  • dowolne dodatki (np. jogurt naturalny i owoce)
Serek, jajko, miód, olej i sól zmiksować lub wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę i proszek, zmiksować/wymieszać, dodać aromat i zrobić to samo. Smażyć w nagrzanej (!) i posmarowanej olejem gofrownicy i nie otwierać jej za wcześnie, bo gofry rozpadną nam się na pół. Przyozdobić dowolnymi dodatkami.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Mi to wszystko się spaliło, rozpaćkało i jest niejadalne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za pierwszym razem też mi się tak zrobiło, jak nie nagrzałam dobrze gofrownicy- wszystko się przykleiło. Albo ciasto było za rzadkie.

      Usuń
    2. ciasto na gofry musi być dość gęste :)

      Usuń