sobota, 2 sierpnia 2014

bezy z kremem malinowym na zimno

Na zimno dlatego, że świetnie smakują po wizycie w lodówce ;) Kruche, włoskie bezy przełożone malinowym kremem z białą czekoladą na bazie mascarpone. Kompletnie niczego im nie brakuje. Bardzo polecam!


Składniki (na 2 blaszki):

BEZY*:
  • 5 białek
  • 280 g cukru pudru**
KREM:
  • 250 g serka mascarpone
  • 70 g białej czekolady
  • 70-80 g świeżych malin
*białka powinny być w temperaturze pokojowej; miska, w której ubijamy powinna być idealnie sucha i czysta, najlepiej szklana lub metalowa; w białkach nie może być ani odrobiny żółtka
**cukier puder można zastąpić cukrem gruboziarnistym, ale trzeba go utrzeć tak, by nie było wyczuwalnych ziarenek

  1. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier.
  3. Masę wyciskać rękawem cukierniczym na blaszki.
  4. Piec przez godzinę w temperaturze 100°C.
  5. Schłodzony serek mascarpone zmiksować z roztopioną i przestudzoną czekoladą. Dodać maliny i znów zmiksować.
  6. Wystudzone bezy przełożyć kremem (nakładając go rękawem cukierniczym). Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone.
SMACZNEGO!



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

3 komentarze: